Toeristen geven Groningen een 8,4

Bezoekende toeristen zijn erg te spreken over hun verblijf in Groningen. De stad krijgt een gemiddeld waarderingscijfer van 8,4.

Enquêteurs van onderzoeksbureau Sweco legden tussen juni 2015 en december 2015 bezoekers van de stad een vragenlijst voor. Het onderzoek vond plaats in opdracht van de gemeente en Marketing Groningen.

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat de waardering voor Groningen als bestemming is gestegen, maar ook dat het aantal buitenlanders dat een bezoek brengt aan de stad stijgt. Vooral Duitsers doen Groningen vaker aan voor een uitje.

Winkelen en historie

Recreatief winkelen en de historische bezienswaardigheden blijken de belangrijkste redenen om Groningen te bezoeken. De goede sfeer in de stad en het aanbod van winkels en horeca dragen eraan bij dat bezoekers langer in de stad blijven.

Naast een bezoek aan de winkels, de markt en de horeca wordt door zo’n 10 tot 15 procent van de Duitse dagrecreanten de Martinitoren en/of het Groninger Museum bezocht en/of een rondvaart door de grachten gemaakt. Ook onder de toeristen die langer dan één dag in Groningen verbliiven zijn dit populaire activiteiten.

'Belangrijke sector'

Wethouder Joost van Keulen van onder meer Toerisme en Recreatie is blij met de mooie 8,4 die de stad als rapportcijfer krijgt: "Toerisme is een belangrijke sector voor de economie van Groningen en het is natuurlijk geweldig dat bezoekers zo positief zijn over wat de stad en met de ondernemers in deze stad hen bieden."

Internationalisering

Directeur Hans Poll van Marketing Groningen constateert dat de stad ook toeristisch steeds internationaler wordt: "We zien een landelijke trend dat het inkomend toerisme toeneemt. Dit zien we ook terug in Groningen. Een belangrijk deel van onze bezoekers komt uit Duitsland. De hoge waardering van met name die bezoekers zal via mond-op-mond-reclame worden doorgegeven en nieuwe recreanten naar Groningen trekken", zo is hij overtuigd.

Tip de redactie