Inwoners en het bedrijfsleven in het Noorden mogen meedenken over de toekomst van het vliegveld. Er is een speciale website waar ze hun voorkeur kunnen geven over hoe de luchthaven er in de toekomst uit komt te zien.

Donderdagmiddag presenteerden de aandeelhouders van het vliegveld drie mogelijke toekomstscenario’s. Het publiek mag nu laten weten welk scenario hun voorkeur heeft.

Uit de onderzoeken blijkt dat Eelde kan worden voortgezet als een klein en recreatief vliegveld, een luchthaven die vooral wordt gebruikt voor enkele vakantievluchten of een luchthaven die functioneert als een toegangspoort voor het Noorden. Voor die laatste optie is de grootste investering nodig, maar die levert dan ook het meest op.

Stoppen is duurste optie

Stoppen met commerciële vluchten is de duurste optie. Er is alsnog 10 miljoen euro nodig als Eelde een kleine luchthaven moet worden. Het afkopen van contracten, het verdwijnen van banen en een verslechterd vestigingsklimaat kost het Noorden wel zo’n 89 miljoen euro.

Ook als Eelde zich richt op enkele vakantievluchten met zo’n 140.000 passagiers per jaar moet er voor zo’n 30 miljoen worden geïnvesteerd. Ook dan neemt de werkgelegenheid af en ontstaat er een kostenpost van 51 miljoen euro omdat het vestigingsklimaat ook nu nog afneemt.

Investeren zorgt voor 400.000 passagiers

Uit het onderzoek blijkt dat investeren het meest loont. Met een bijdrage van 46 miljoen euro voor een opknapbeurt en het aantrekken van nieuwe lijnvluchten kan Eelde zich ontwikkelen tot een toegangspoort voor het Noorden met ongeveer 400.000 passagiers. Dat levert het Noorden 30 tot 54 miljoen euro op omdat er meer banen komen en het vestigingsklimaat verbetert.

Volgens de provincies Groningen en Drenthe en de gemeentes Assen, Groningen en Tynaarlo speelt de zogeheten publieksconsultatie een belangrijke rol bij de uiteindelijke besluitvorming over de toekomst van het vliegveld.

Stemmen op de drie scenario’s

De onderzoeken worden op 24 oktober uitgelegd tijdens een speciale informatieavond. Tot en met 6 november kan een stem op één van de drie scenario’s worden uitgebracht op www.toekomstgroningenairporteelde.nl.