Bij Groningen Airport Eelde komt een Drone Hub, dat moet uitgroeien tot een vooraanstaand kennis- en ontwikkelcentrum op het gebied van drones.

Het vliegveld is de initiatiefnemer van de hub en wil gaan samenwerken met het bedrijfsleven, de overheid en onderwijsinstellingen.

De hub wordt bijzonder omdat het de eerste plek in Nederland wordt waar drones op en rond een luchthaven mogen vliegen. Airport Eelde is echter als test- en lesluchthaven de ideale plek om te kijken hoe drones kunnen worden geïntegreerd in het overige luchtverkeer. De luchthaven moet nog wel toestemming krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Nieuwe banen

De luchthaven wil met de Drone Hub een platform bieden aan marktpartijen, onderwijs en onderzoeksinstellingen om de praktijktoepassingen van de drones gaan onderzoeken en te komen tot een opleiding om drones veilig te besturen. Andere initiatieven zijn ook nog welkom. De samenwerkingen moeten leiden tot innovatie en nieuwe banen.

Ook het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, ROC Noorderpoort, Rabobank Assen en Noord-Drenthe, MKB Noord, UMCG Ambulancezorg, Linear Aviation en Luchtverkeersleiding Nederland worden betrokken bij de Drone Hub.