Wethouder Paul de Rook is bang voor een hetze tegen Vindicat. Maandag maakte marketingbureau bekend dat ze geen Vindicaters willen aannemen bij een vacature.
 

Volgens de wethouder is het terecht om kritiek te hebben op incidenten. Dat zegt hij op Twitter.

De Rook zegt ook dat het nu dreigt om te slaan in een hetze tegen de studentenvereniging. "Generalisatie op basis van rotte appels is ook hier niet fair", aldus de wethouder.

Sollicitanten die in het verleden lid zijn geweest van studentenvereniging Vindicat kunnen een baan bij het Groningse marketingbureau Sellian op hun buik schrijven. Dat staat in het ‘Geen Eikels-beleid’ van het bedrijf.

Volgens het Discriminatie Meldpunt Groningen is het weigeren van Vindicaters geen discriminatie. Het weigeren valt wel onder de Algemene wet gelijke behandeling, maar daarin staat alleen dat je niet mag discrimineren op basis van geslacht, huidskleur of geaardheid. "Het is juridisch gezien dus niet verboden", aldus het meldpunt.

Smet

Ook ex-leden van vergelijkbare studentenverenigingen uit de rest van het land hoeven niet bij Sellian te solliciteren, schrijft mede-eigenaar Ernst Wallinga in een blog. Aanleiding zijn de recente incidenten bij Vindicat. Wallinga spreekt van een "smet op onze mooie stad".