Vicepremier Lodewijk Asscher is helemaal klaar met de Groningse studentenvereniging Vindicat. Hij uitte vrijdag tijdens een persconferentie van het kabinet stevige kritiek op het studentencorps.

De Groningse studentenvereniging kwam afgelopen week in het nieuws omdat er ophef is over een zogeheten bangalijst, een mishandelde student en een zwijgclausule.

Volgens Asscher is het bijvoorbeeld niet een hele ingewikkelde discussie dat je als vereniging niet wil dat iemand tijdens een ontgroening met een hersenoedeem in het ziekenhuis belandt. "Dat moet je als organiserende partij vermijden. En blijkbaar wist men dat er dingen gaan gebeuren, want anders laat je de leden niet tekenen voor een zwijgbepaling."

Niet acceptabel

"Het maakt me niet uit hoe lang een vereniging al bestaat", zegt Asscher. "Er gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen. Zo praat je niet over vrouwen. Zo ga je niet om met studenten die lid willen worden van je vereniging. Het is niet acceptabel en dus dat heb je dat uit te bannen."

Volgens Asscher staat Vindicat ook niet boven de wet. "Blijkbaar lopen er daar studenten rond die dat gevoel wel hebben. Zo’n absurde zwijgboete als je aangifte doet van mishandeling, dat moet je maar in je hoofd halen."

De vicepremier vindt dat er normen zijn en dat die voor iedereen gelden. "Het feit dat je 200 jaar bestaat, is geen reden om te mishandelen en vrouwen te vernederen. Vindicat moet er voor zorgen dat dit niet meer gebeurt en de orde op zaken stellen. Je kunt ook prima kennismaken zonder iemand te vernederen."