De extra maatregelen tegen mogelijke aardbevingsschade zorgen voor een vertraging van twee jaar van de opening van het Groninger Forum, en dat levert een financiële strop op. Dat stelt de Stichting Groninger Forum. 

De stichting heeft een claim ingediend bij de gemeente Groningen, zo meldt zaterdag het Dagblad van het Noorden

Volgens de directeur van het Groninger Forum, Dirk Nijdam, loopt het Forum inkomsten mis omdat het later dan gepland kan starten. Het gebouw gaat begin 2019 open.

"De aanpassingen aan het gebouw zijn terecht, maar daardoor lijden wij wel schade", aldus Nijdam tegen het Dagblad van het Noorden. Hoe groot de schadeclaim is wil Nijdam niet zeggen, maar volgens de krant zou het om zeker een miljoen euro gaan.

Vanwege het risico op aardbevingen wordt het gebouw aanzienlijk steviger. Maar doordat er nu extra steunmuren in het restaurant komen, blijft er minder ruimte voor tafeltjes, en dat betekent een derving van inkomsten. Ook leidt de versteviging ertoe dat het voorbereiden van exposities moest worden stilgelegd, en ook dat kost geld, aldus Dirk Nijdam.

Overigens was de gemeente Groningen al gecompenseerd door de NAM. Die had al 68 miljoen euro betaald aan de gemeente Groningen voor de extra kosten.