Alle Groningers moeten eind 2018 over supersnel internet beschikken. 

Eerst zijn de aardbevingsgemeenten aan de beurt, daarna volgt de rest van de provincie. De provincie, de Nationaal Coördinator Groningen en Economic Board Groningen hebben veertig miljoen beschikbaar gesteld om het snelle internet te realiseren.

Werkzaamheden

Volgens de initiatiefnemers is toegang tot snel internet van groot belang voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling in de provincie Groningen. Nu komt het nog vaak voor dat ondernemers hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren of scholieren hun huiswerk niet kunnen maken omdat het internet te traag is.

Door ook in het buitengebied snel internet aan te bieden, blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen en te werken. Groningen is dan de eerste provincie in Nederland waar alle bewoners beschikken over snel internet.

Hoge investeringskosten

Naar schatting hebben op dit moment 14.000 adressen in de provincie nog geen toegang tot snel internet. Daarbij gaat het zowel om particulieren als bedrijven. Volgens berekeningen kost het ongeveer 57 miljoen euro om voor deze mensen een snelle internetverbinding beschikbaar te stellen.

Door de hoge investeringskosten van snel internet in buitengebieden is het voor telecomaanbieders niet rendabel om dit in het buitengebied aan te leggen. Daarom stellen de provincie, de Nationaal Coördinator Groningen en de Economic Board Groningen hier samen veertig miljoen euro voor beschikbaar.  Naar verwachting wordt de regeling in de eerste week van oktober opengesteld.