Gemeente gooit kroegen Nieuwstad op slot

De gemeente Groningen heeft besloten de kroegen Klein Mokum en Pierement, allebei gelegen in de enig overgebleven rosse buurt van Groningen, voor een half jaar te sluiten.

Volgens het Dagblad van het Noorden wil de gemeente met het besluit de groeiende drugsoverlast in de Nieuwstad een halt toeroepen.

Beide cafés zouden regelmatig worden bezocht door drugsdealers en –gebruikers. Ook zijn tijdens invallen door de politie handelshoeveelheden drugs aangetroffen.

De gemeente zegt te willen voorkomen dat de drugsproblematiek die voorheen het A-kwartier teisterde, zich verplaatst naar de Nieuwstad. Sinds de sluiting van de prostitutiepanden in het A-kwartier komen er steeds meer meldingen van overlast door dealers en verslaafden uit de omgeving van de enig overgebleven rosse buurt.

Signaal afgeven

Met de sluiting van de twee kroegen wil loco-burgemeester Joost van Keulen een duidelijk signaal afgegeven dat "kroegeigenaren verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van drugsgebruik en –handel in hun cafés".

Ook geeft hij aan dat het als een stevig signaal mag worden gezien dat de gemeente niet zal toestaan  dat de Nieuwstad "met dezelfde overlast krijgt te maken als in het verleden het A-Kwartier".

De kroegen moeten uiterlijk op 19 augustus hun deuren sluiten.

Tip de redactie