Omwonenden Paradigm krijgen app voor geluidsoverlast van festival

Omwonenden van het Suikerunieterrein krijgen een speciale app om tijdens het festival Paradigm te laten weten hoe ze de eventuele geluidsoverlast ervaren.

De speciale app wordt ontwikkeld door de Groningse startup SoundAppraisal in samenwerking met Innofest, een samenwerkingsverband van acht noordelijke festivals. Zij werken met experimenten samen op het gebied van innovatie, duurzaamheid en technologie.

Paradigm gaat vier dagen lang non-stop door. Innofest wil weten hoe buurtbewoners en bezoekers het geluid ervaren. Ze kunnen het omgevingsgeluid beoordelen in termen van plezierigheid.

Ook kun je via de app een opname maken, zodat bekeken kan worden in hoeverre de ervaring overeenkomst met het daadwerkelijke geluid.

Effecten

De resultaten vormen belangrijke informatie voor de organisatoren en de gemeente. Die kunnen realtime meekijken naar de ervaringen. Het moet uiteindelijk ook leiden tot gegevens over de effecten van het evenement op de omgeving.

Binnen Innofest werken festivals als Paradigm, Noorderzon, Eurosonic Noorderslag en Oerol samen. Ze stellen hun terrein open als een soort van levend laboratorium. Bedrijven kunnen er bijvoorbeeld nieuwe technieken testen.

Tip de redactie