​De gemeente Groningen gaat het gebruik van regenwater stimuleren.

De gemeente Groningen wil de opvang van water in regentonnen in de stad stimuleren. De gemeente hoopt dat inwoners van Groningen de tonnen gaan gebruiken om regenwater te gebruiken voor diverse doelen. Daarom hebben B en W besloten een 'regentonnenactie' te houden.

Deze bestaat uit het geven van een korting van 17,50 euro, en uit het geven van informatie, zo meldt de gemeente Groningen op haar website. Op de markt, hoek Vismarkt – Guldenstraat, is tot 1 oktober meer informatie te krijgen over het benutten van regenwater.

Er zijn diverse modellen regentonnen opgesteld en er loopt een regentonnenpromotieteam over de markt. Elk jaar valt er gemiddeld 760 millimeter water in Nederland, dat is 760 liter op één vierkante meter.

Stimuleren

Dat regenwater is schoon en prima te gebruiken voor allerlei doelen. Bijvoorbeeld om de planten water te geven, maar ook voor het wassen van ramen. De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is in een regenton. KortingGroningen en Ten Boer willen het opvangen van regenwater stimuleren met de actie die in maart van start ging.

Tot 1 oktober kunnen inwoners van de gemeente Groningen en Ten Boer bij de deelnemende winkels een regenton met 17,50 euro korting kopen. De gemeenten Ten Boer en Groningen benutten zelf ook regenwater. In alle nieuwe situaties scheiden ze regenwater van afvalwater.

Ook als de gemeenten het riool vervangen, passen ze het systeem aan en voeren ze het regenwater gescheiden af. Het regenwater slaan ze dan zoveel mogelijk op. De gemeenten gebruiken dit in parken en ander groen in de omgeving. In de vijvers zorgt het regenwater voor doorstroming waardoor de waterkwaliteit verbetert.