Op het voormalige Suikerunieterrein komt een groot Stadslab met ruimte voor bedrijven en feesten. Het complex is bedoeld voor creatieve bedrijfjes en er komt een hal voor feesten en partijen.

Initiatiefnemers zijn JOP-winnaar Willem Straat en Jurian Zijlstra, die zelf met hun bedrijf KeyPro ook intrek nemen in het Stadslab. Beide ondernemers bevestigen dat vrijdag na een publicatie in het Dagblad van het Noorden.

Willem Straat en Jurian Zijlstra zijn in Groningen bekend door Kadepop en het aankleden van andere festivals. Daarnaast runnen ze ook het bedrijf Keypro, waarmee ze huizen inrichten voor expats. Dat bedrijf is nu nog gevestigd aan het Winschoterdiep, maar KeyPro groeit uit z’n jasje.

KeyPro nam het initiatief tot het ontwikkelen van een Stadslab. Het complex bestaat uit een tussenstuk van zeshonderd vierkante meter en twee cilindervormige romneyloodsen van elk 520 vierkante meter. In die twee loodsen is plek voor creatieve bedrijven.

Deur op treinwielen

In het tussenstuk komt een bijzondere deur die opengezet kan worden, waardoor er een podium ontstaat. "Die deur komt op wielen van een trein van de NS te staan", zegt Straat. "We kunnen ze wegrollen over een oud stuk spoorrails." Het podium kan worden gebruikt bij festivals als Kadepop.

Het voormalige terrein van de suikerfabriek is door de gemeente aangewezen als plek voor de creatieve maakindustrie. Het is de bedoeling dat de bouw van het lab later dit jaar begint en dat het pand volgend voorjaar klaar is.