De politie heeft in het onderzoek naar de vermeende mishandeling van een 26-jarige homoseksuele Groninger geen bewijzen gevonden van zowel de mishandeling als de homohaat die daarvoor de aanleiding zou zijn geweest.

De vermeende mishandeling kwam in het nieuws toen RTV Noord een bericht publiceerde op basis van een Facebook-post van de moeder van het ‘slachtoffer’. De man zou een zware hersenschudding en verschillende verwondingen aan zijn gezicht hebben opgelopen toen hij naar eigen zeggen door een groep mannen was mishandeld om zijn homoseksualiteit.

De regionale nieuwszender meldde  dat er 'weer een homo in elkaar was geslagen in het Groninger uitgaansleven', daarmee verwijzend naar de mishandeling van twee lesbiënnes in april, die voor veel verontwaardiging zorgde en zelfs tot een stille optocht tegen homofoob geweld leidde.

De 26-jarige Groninger deed samen met een vertegenwoordiger van het COC aangifte gedaan van mishandeling.

Verklaring

Naar eigen zeggen kreeg de Groninger op zaterdag 31 juli, in een café in de Peperstraat een woordenwisseling met een 23-jarige man uit Siddeburen. Die zou hem hebben uitgescholden voor ‘vieze homo’ en direct daarna een klap hebben uitgedeeld.

Na een tweede klap zou de 26-jarige op de grond terecht zijn gekomen waarna hij nog een schop zou hebben gekregen. Hij verloor daardoor naar eigen zeggen kort het bewustzijn.

Geen bewijs

De politie heeft in de afgelopen dagen zowel de aangever als de ontkennende verdachte verhoord. Daarnaast zijn tien getuigen gehoord, waaronder een vriend van het vermeende slachtoffer en medewerkers en beveiligers van het café waar de mishandeling zou hebben plaatsgevonden.

Volgens de politie heeft niemand van de getuigen gezien dat de 26-jarige Groninger mishandeld zou zijn. Ook kon niemand bevestigen dat de man vlak voor de vermeende mishandeling werd uitgescholden voor ‘vieze homo’ door de verdachte.

Agenten die vlak na de ‘mishandeling’ ter plaatse waren en de verklaringen van de twee betrokkenen hadden opgenomen, verklaarden dat zij, op een ‘rode plek’ op de wang van de Stadjer na, geen verwondingen bij de man hadden waargenomen.

Geen vervolging

De politie heeft het dossier besproken met het Openbaar Ministerie. Het OM is tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende bewijs is voor de belediging en mishandeling. De aangever, de verdachte en ook het COC zijn hierover op de hoogte gesteld