Horecaondernemers zijn verrast door de drukte in de Groningse binnenstad deze zomer.

Volgens Henk Wustenveld, directeur van onder andere de Drie Gezusters, komen er veel mensen naar de stad om te winkelen en een hapje of drankje doen bij een van de horecagelegenheden. Hij zegt dat donderdag in het Dagblad van het Noorden.

Primark

Volgens Wustenveld is de drukte in de Groningse binnenstad vooral toe te schrijven aan de komst van de Primark aan de Westerhaven. "We zien veel gasten binnenkomen met Primark-tassen", zegt Wustenveld.

Volgens hem is voor veel bezoekers aan Groningen de nieuwe Primark weliswaar het eerste doel, maar daarna volgt de rest van de binnenstad. Bovendien groeit de aantrekkelijkheid van de Groningse binnenstad omdat er in kleinere plaatsen geen leuke winkelformules meer te vinden zijn.

Groei restaurants

Ook JanBas van Aalderen, voorzitter van de stedelijke en provinciale Groningse afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland stelt dat er deze zomer sprake is van extra drukte. Hij is er van overtuigd dat die drukte zich alleen maar doorzet. Bovendien ziet hij enerzijds een sterke groei van het aantal restaurants en anderzijds een afname van het aantal bars.

Ook is er in Groningen sprake van een sterke groei van restaurants die alleen overdag zijn geopend. De gemeente maakte de groei daarvan eerder dit jaar mogelijk, waardoor de angst ontstond bij gevestigde bedrijven dat het ten koste zou gaan van die gevestigde bedrijven. Maar volgens JanBas van Aalderen is er geen sprake van een daling van de omzet van de gevestigde bedrijven, al is er ook geen sprake van omzetgroei.