De Groningse wethouder Paul de Rook vindt het bijzonder zorgwekkend dat het showcasefestival Eurosonic/Noorderslag geen subsidie meer krijgt van het Fonds Podiumkunsten.

Dat heeft de cultuurwethouder woensdag vanaf zijn vakantieadres laten weten aan omroep OOG.

De wethouder is blij met de terechte erkenning voor Club Guy & Roni en Noorderzon, maar baalt ervan dat Noorderslag geen geld meer krijgt. Het festival had een subsidie van drie ton aangevraagd, maar krijgt de komende vier jaar helemaal niets van het fonds.

De Rook kan niet overzien of het festival in de huidige vorm gehandhaafd kan worden. "Het festival is belangrijk voor de profilering van Groningen", zegt hij.

Investering

"Wij hebben er extra in geïnvesteerd. Maar het festival is ook goed voor het profiel van Nederland als popland in Europa. Festivals in andere landen staan in de rij om het succes van Eurosonic/Noorderslag weg te kapen. Die festivals worden nu door het rijk in het zadel geholpen."

Volgens De Rook ziet het rijkscultuurbeleid in Noord-Nederland er nu slechter uit dan vlak na de cultuurnota van toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra. "Meer dan driekwart van al het cultuurgeld belandt in de Randstad. De regio’s hebben het nakijken. Als de minister of de coalitie niet alsnog ingrijpt bij Prinsjesdag gaat cultureel Groningen een zware vier jaar tegemoet", aldus De Rook.