Groningers kunnen minste aantal rondjes geven

Groningers kunnen van alle Nederlanders het minste aantal drankjes kopen als ze in hun eigen stad op een terras zitten.

Uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners blijkt dat Groningers zich elke week 16,2 rondjes kunnen veroorloven op een terras in de stad. Daarmee is hun 'terraskoopkracht' het laagst van alle 21 onderzochte steden.

De terraskoopkracht wordt berekend door het gemiddeld besteedbaar wekelijkse inkomen van de inwoners van een stad af te zetten tegen de prijs voor een rondje drankjes op een terras in hun woonplaats.

Laagste inkomen

Van alle onderzochte steden hebben de Groningers het laagste wekelijkse inkomen, 360 euro tegenover een gemiddelde van 401 euro.

Een rondje drankjes (twee koffie, twee bier, twee fris en twee rosé) kost in de stad 22,20 euro. Daarmee is Groningen de op vier na duurste stad om een terrasje te pakken, na Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Den Bosch.  

Terraskoopkracht

De terraskoopkracht van de Groningers komt zodoende op 16,2 rondjes per week, 2,6 minder dan de gemiddelde Nederlander en zelfs 4,3 rondjes minder dan de inwoners van Breda, die volgens het onderzoek de hoogste terraskoopkracht hebben.

Tip de redactie