Nederland pakt volgens RUG in Rio acht keer goud

De Nederlandse sporters behalen bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro volgens drie economen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) acht gouden medailles.

In totaal wint de Oranje ploeg zelfs 24 medailles, volgens de voorspelling van de drie economen in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

De economen baseren zich op een wetenschappelijk model, waarbij ze kijken naar eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de uitslagen van de sporters tijdens WK's.

Dat model voorspelt dus acht gouden, negen zilveren en zeven bronzen plakken.

Uiteindelijk eindigt Nederland met die 24 medailles op de twaalfde plaats in het medailleklassement. De Verenigde Staten is in de voorspelling lijstaanvoerder, nipt gevolgd door China.

Niet altijd juist

De wetenschappers van de RUG voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen. Ze hebben het voor wat betreft Nederland niet altijd goed voor elkaar.

Bij de vorige spelen in Londen won Nederland twintig medailles, waarvan zes keer goud. De wetenschappers hadden toen 23 medailles en acht keer goud voorspeld.

De provincie Groningen mag zich ook gaan opmaken voor een mooie sportzomer. Zo behoren de Groningse sporters Henk Grol (judo), Kim Polling (judo), Jur Vrieling (paardensport), Ranomi Kromowidjojo (zwemmen), Willemijn Bos (hockey) en Lois Abbingh (handbal) tot de absolute medaillekandidaten.

Tip de redactie