Fietsen door prehistorisch Groningen; het kan vanaf 1 juli. Sindsdien is er een speciale 44 kilometer lange fietsroute door Groningen en Haren, waarbij het verhaal van de Hondsrug beleefbaar wordt gemaakt.
 

De nieuwe fietsroute is ontwikkeld door Marketing Groningen, Geopark de Hondsrug en De Verhalen van Groningen.

De gemeenten Groningen en Haren zijn sinds september 2015 onderdeel van De Hondsrug UNESCO Geopark. Ten zuiden van de stad liggen vier kaarsrechte heuvelruggen die in de voorlaatste ijstijd zijn ontstaan. De Hondsrug, de meest prominente heuvel, loopt van Groningen tot aan Emmen en is 70 kilometer lang.

In het landschap liggen veel essen, hunebedden en beekdalen. Dat maakt het ook zo geschikt voor een fietstocht. De route in Groningen en Haren start op de Grote Markt en gaat dan naar het zuiden, langs de voormalige akkercomplexen van de Trechterbekercultuur.

Informatie

Ook zijn het gehucht Essen en de Harener Hortus Botanicus opgenomen in de route.

De route doet Noordlaren, de Geoparkexpositie bij De Bloemert, de hunebedden in Midlaren, het Noordlaarderbos, het beekdal van de Drentsche Aa aan en eindigt na 44 kilometer op de Grote Markt. In de route staat informatie over de ijstijden en de prehistorie.