Het nautische festival ZomerWelVaart in Groningen heeft dit weekend 15.000 bezoekers getrokken. Aan de kades in de Groningse binnenstad lagen ruim honderd schepen.

ZomerWelVaart stond dit jaar in het teken van DelfSail. Veel schepen die volgend weekend naar Delfzijl gaan, maakten in Groningen een tussenstop.

Vanaf donderdag voeren de eerste schepen de binnenstad binnen en zorgden voor prachtige plaatjes van overvolle kades, diepen en havens.

De historische schepen waren een grote publiekstrekker. De meesten waren voor bezoekers toegankelijk of hadden een activiteitenprogramma aan boord.

De kade werd gevuld met de kramen van de Zeldzaam Mooie Markt, afgewisseld met verschillende foodtrucks en een kunstroute.

Rondleidingen

Ook waren er een Kidsplein, rondleidingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en optredens van onder anderen Moke.

ZomerWelVaart is een initiatief van De Verhalen van Groningen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Gemeente Groningen en Marketing Groningen in samenwerking met de Federatie Varend Erfgoed Nederland.

De organisatie blikt tevreden terug op de tweede editie van ZomerWelVaart. Ondanks de slechte weersvoorspellingen kwamen er 15.000 bezoekers op het festival af. Na zondag vaart de vloot via Garrelsweer en Appingedam naar DelfSail.