De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar is blij met een verlaging van de gaswinning naar 24 miljard kuub maar, zo zegt hij, "met dit niveau van gaswinning blijft er risico op aardbevingen die zorgen voor schade."

"De verlaging van de gaswinning naar 24 miljard kuub is opnieuw een overwinning voor de Groningers. Op zich ben ik daar blij mee. Het is ook goed dat er een langjarig besluit is genomen, alleen had ik gehoopt op een beter perspectief", zegt hij in een reactie op het gasbesluit.

"Ik vind dat de minster de gaskraan ook de komende jaren verder dicht had moeten draaien. Met dit niveau van gaswinning blijft er risico op aardbevingen die zorgen voor schade. Dat leidt nog steeds tot veel onrust in de Groningse samenleving."

Volgens Eikenaar was er meer perspectief mogelijk geweest als de minister 'z'n stinkende best' had gedaan om te verduurzamen en in te zetten op het bewerken van buitenlands gas. "Dan had de gaskraan volgend jaar weer verder dicht gekund en dat zijn de stappen die we moeten nemen. De enige zekerheid die we nu hebben is dat minder gaswinning zorgt voor minder bevingen."