Verdachte Jumbo-afpersing voor de rechter in Groningen

Alex O., die ervan wordt verdacht bommen te hebben geplaatst bij twee Jumbo-supermarkten in Groningen, staat vandaag voor de rechter.

O. wordt volgens RTV Noord verdacht van het afpersen van de supermarkt en het plaatsen van twee explosieven. Ook zou hij meerdere keren bommeldingen bij de keten hebben gedaan.

Van de daadwerkelijk geplaatste explosieven kwam er één tot ontploffing. Deze bracht forse schade toe aan een gevel van de Jumbo aan het Overwinningsplein in Groningen.

De verdachte is zelf bij zijn rechtzaak in de rechtbank van Groningen aanwezig. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de zaak.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar geëist tegen de verdachte.

Schadevergoeding

Volgens RTV Noord eist Jumbo een schadevergoeding van 113.837 euro. Tijdens de rechtzaak las de officier van justitie een slachtofferverklaring van de supermarktketen voor. Daarin zegt de directie van Jumbo dat de bomdreigingen naast de materiële schade door omzetverlies en extra beveiliging ook grote maatschappelijk en persoonlijk met zich meebrachten.

De poging toto afpersing zou ook een enorme impact op de familie Van Eerd als aandeelhouder van Jumbo hebben gehad. "Zij maakten zich omgerust over de veiligheid en klanten en medewerkers", aldus de officier.

"Ze hebben alles gedaan wat in hun vermogen lag om te voorkomen dat er slachtoffers zouden vallen. Dat ze vooral met de handen op de rug toe moesten zien, vonden ze bijzonder moeilijk", zo staat in de slachtofferverklaring.

Tip de redactie