Onderzoek: geen fraude rond Oostwand en Groninger Forum

De gemeente en provincie Groningen hebben niet gefraudeerd met subsidieaanvragen voor de aanpak van de oostwand van de Grote Markt en het Groninger Forum. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees fraudebureau OLAF.

Het fraude-onderzoek werd ingesteld nadat een inwoner van Groningen in 2012 een anonieme klacht indiende bij OLAF, aldus het Dagblad van het Noorden. Volgens de Stadjer zouden de gemeente en de provincie onterecht een miljoenensubsidie hebben ontvangen.

Want het project – dat in eerste instantie 170 miljoen euro zou kosten – was te duur om aanspraak te maken op Europees geld: projecten die meer kosten dan 50 miljoen euro konden niet worden betaald met deze subsidie uit het zogeheten EFRO (Europees Fonds Regionale Ontwikkeling).

Om toch voor de subsidie van 8,9 miljoen euro in aanmerking te komen, knipten de noordelijke overheden het project Grote Markt/Oostwand en het Groninger Forum, op papier in ieder geval, in tweeën.  Frauduleus aldus de klager: het Groninger Forum en de aanpak van de Oostwand zouden één groot project zijn.

Na een onderzoek van vier jaar komt OLAF tot de conclusie dat er geen onregelmatigheden waren in de subsidieaanvragen. Er zijn uiteindelijk geen bewijzen van fraude gevonden, aldus een woordvoerster van OLAF.

Voor het onderzoek werd alle administratie opgevraagd en moesten ambtenaren uit Groningen zich verantwoorden.

Tip de redactie