Groningen in teken van kunst, Bourtange en foodtrucks

Ook dit weekend is er in Groningen weer van alles te beleven. Waar de stad onder meer in het teken staat van de Nacht van Kunst en Wetenschap, is in het uiterste noorden van de provincie de eerste editie van het Waddenkust-festival OverDeVloed te bezoeken en wordt in het oosten de slag om Bourtange nagespeeld.

Nacht van Kunst en Wetenschap

De Nacht van Kunst & Wetenschap is een jaarlijks terugkerend festival met meer dan 150 acts op meer dan tien binnen- en buitenlocaties verspreid over de Groninger binnenstad. Die vormt in de nacht van zaterdag op zondag het podium voor inspirerende wetenschappers en boeiende kunstenaars en vooral voor projecten waar die twee elkaar ontmoeten.

Het programma, dat dit jaar in het teken staat van 'het hart', bestaat uit spannende experimenten, voorstellingen, installaties, interactieve opstellingen, lezingen en muziek.  

Building the Future of health

Tijdens de grote internationale conferentie Building the Future of Health, die nog tot 4 juni duurt, verzorgt de gemeente Groningen op verschillende plaatsen in de stad een buitenprogramma voor Stadjers en congresgangers.

Dit programma laat zien hoe de gebouwde omgeving een positieve bijdrage aan de gezondheid kan geven en hoe hier meer gebruik van gemaakt kan worden. Er zijn onder meer een stadstrand ingericht aan het oosterhamrikkanaal en er worden tal van sport- en beweegactiviteiten georganiseerd.

De Culinaire Verleiding

Het Ebbingekwartier in Groningen staat vanaf vrijdag 3 juni tot en met zondag 5 juni in het teken van 'De Culinaire Verleiding', een festival waar tal van foodtrucks en –stands hun lekkernijen aanbieden aan het publiek. Naast van lekkere hapjes kun je er ook genieten van muziek en ander entertainment.

Rapalje Zomerfolk Festival

Na het succes van afgelopen jaar komt Rapalje ook in 2016 weer naar het Stadspark van Groningen met het Zomerfolk Festival. Voor het vierde jaar wordt het Stadspark omgetoverd tot een Keltisch paradijs met een rijk en gevarieerd programma. Van muziekacts uit binnen- en buitenland tot een Keltisch marktplein en van verschillende activiteiten en workshops tot Keltische lekkernijen van de barbecue.

Natural Foods & Goods

Elke eerste zondag van de maand - en dus ook weer op 5 juni - wordt rondom de Der Aa-Kerk in Groningen de Natural Foods & Goods Market. Op de markt staan diverse biologische standhouders met allerlei biologische voedingsproducten. Denk aan hapjes, pindakaas, brood en Groninger worst. Daarnaast zijn er kramen met non-food producten, zoals biologische verf, houtsnijwerk, zeepjes en meer.

Slag om Bourtange

Eens in de twee jaar wordt de Slag om Bourtange door honderden acteurs nagespeeld. Dit jaar gebeurt dit op 4 en 5 juni. Het spectaculaire evenement bij het Groningse vestingdorp biedt een fascinerend schouwspel en het is dan ook niet vreemd dat het door de jaren heen is uitgegroeid tot een publiekstrekker van jewelste.

OverDeVloed

Een uniek festival over 90 km Groningse dijk op 3, 4 en 5 juni. Van Lauwersoog naar Nieuw Statenzijl. Langs het net nieuw aangelegde fietspad van negentig kilometer 'Kiek over Diek'. Midden in Werelderfgoed Waddenzee UNESCO.

Dat is festival OverDeVloed. Alle inwoners en ondernemers laten zien welke prachtige dingen ze te bieden hebben. Het festival wordt een regionaal festival vol feestelijkheden voor inwoners, ondernemers en bezoekers. De programmering draait vooral rond de vele ‘dijkplaatsen’ rond de route. Elk van deze locaties biedt tal van activiteiten en is een mini-festival op zich.

Tip de redactie