OM in hoger beroep tegen vonnis schutter Sumatralaan

Het Openbaar Ministerie in Groningen gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Michael D. tot negen jaar cel voor het doodschieten van Mais 'Rasta' Jozef.

Dat meldt RTV Noord. Justitie wil dat D. alsnog voor  moord wordt veroordeeld in plaats van voor doodslag.

De rechter oordeelde onlangs dat de 43-jarige Michael D. zich niet schuldig heeft gemaakt aan moord, zoals het Openbaar Ministerie beargumenteerde, maar aan doodslag. Hij zou niet de intentie hebben gehad het slachtoffer te doden.

Het vonnis, negen jaar cel, viel daardoor lager uit dan de eis van tien jaar cel en gedwongen tbs. Omdat D. niet wilde meewerken aan onderzoeken naar zijn geestelijke gezondheid in het Pieter Baan Centrum, verklaarde de rechtbank hem volledig toerekeningsvatbaar en kon er geen tbs worden opgelegd.

Aanleiding

De mannen hadden al langere tijd ruzie omdat D. geregeld met zijn scooter over de stoep reed waar de kinderen van het slachtoffer speelden. Uiteindelijk leidde dit tot een handgemeen en het neerschieten van Mais Jozef.

Volgens de rechter werd D. op de bewuste dag aangevallen door Jozef. Hij zou nauwelijks tijd hebben gehad om na te denken over het neerschieten van zijn belager.

Tip de redactie