Achter het UMCG komt een centrum waar kankerpatiënten en hun naasten nazorg kunnen krijgen. De benodigde tien miljoen euro moet worden opgebracht door het bedrijfsleven.

Oud-bestuurder Frans Jaspers van het UMCG is drijvende kracht achter het zogeheten Maggie’s Center Groningen, dat wordt gebouwd naar Engels voorbeeld, zo meldt het Dagblad van het Noorden maandag.

Jaspers ontmoette op een congres de Britse architect Charles Jencks, die twintig jaar geleden nazorgcentra in Engeland opzette ter nagedachtenis aan zijn aan kanker overleden vrouw. In die centra krijgen patiënten en hun naasten gratis praktische en sociaal-emotionele hulp. De ongeveer achttien centra zijn allemaal bijzondere gebouwen.

Het UMCG heeft 1300 vierkante meter aan bouwgrond beschikbaar gesteld, achter het ziekenhuis en tegenover de Oosterkerk. Het centrum komt echter niet onder de paraplu van het ziekenhuis te hangen, omdat deze zorg niet onder de zorgverzekering valt. Wel moet het hele Noorden er terecht kunnen.

Een groep ondernemers is echter enthousiast over het nazorgcentrum en gaat onder leiding van Groningen Seaports-directeur Harm Post kijken of ze het geld bij elkaar kunnen krijgen. Met tien miljoen euro is de exploitatie voor de eerste vijf jaar gedekt. Er komt onder andere een gala