De provincie Groningen krijgt de komende negen jaar zo’n 244 miljoen extra als compensatie voor de problemen met de aardbevingen. Dat is bekend gemaakt in de voorjaarsbrief van het kabinet.

Het geld wordt onder andere gebruikt om de waardevermeerderingsregeling opnieuw in te voeren. Daarbij kunnen gedupeerden bijvoorbeeld een tegemoetkoming krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen of andere duurzame maatregelen.

De waardevermeerderingsregeling werd eerder stopgezet, maar de Tweede Kamer wilde de regeling opnieuw instellen. Daar is nu dus geld voor gevonden door minister Jeroen Dijsselbloem. Hij kreeg bij het samenstellen van de Voorjaarsnota te maken met een meevaller.

Blij

Gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) heeft vooralsnog blij gereageerd. "Ik ben nog niet op de hoogte van de details, maar ik ben blij dat het kabinet aan Groningen heeft gedacht", zegt Eikenaar. "Het geld is hard nodig en gelukkig zien ze dat in Den Haag. De boodschap is goed overgekomen en dat hebben we als provincie samen met de bevinggemeenten en de Groninger Bodem Beweging bereikt.”

Het geld zou onder andere gebruikt worden om de waardevermeerderingsregeling opnieuw in te voeren, waarbij gedupeerden geld krijgen voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen. Die was afgeschaft, maar de Tweede Kamer stemde voor een motie om de regeling opnieuw in te stellen. “Het is goed nieuws dat daar geld voor gevonden is. De gedupeerde Groningen worden daarmee namelijk direct gecompenseerd”, aldus Eikenaar.