De politie gaat komende maanden extra snelheidscontroles houden op de N31 en N33 in de drie noordelijke provincies.

Ook krijgen automobilisten extra voorlichting over de gevaren van te hard rijden.

Op de N31 en N33 rijdt 50 tot 80 procent van de automobilisten te hard, zo blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie.

De afgelopen jaren zijn delen van de N31 (Drachten-Zürich) en de N33 (Assen-Zuidbroek) omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op autowegen geldt een snelheidslimiet van 100 km/uur, maar in de praktijk blijkt dat er vaak veel harder wordt gereden. Het ontbreken van vluchtstroken op deze trajecten maakt dat extra gevaarlijk, zegt de politie.

Mottoborden

Daarom willen het Openbaar Ministerie, de politie en Rijkswaterstaat het aantal hardrijders op deze trajecten verminderen met 50 procent. Daarvoor worden onder andere grote mottoborden ingezet, die deze en volgende week langs de N31 en N33 worden geplaatst.

Daarnaast zal de politie tijdelijk extra controleren. Hierbij zet de politie ook dashcams in: camera’s in politieauto’s die het gedrag van weggebruikers registeren. De inzet van deze beelden helpt de politie om weggebruikers een spiegel voor te houden en hen bewust te maken van (de risico’s van) hun gedrag.