Doortje de Vinvis heeft eindelijk een plekje gevonden. Het skelet van de vinvis verhuist na drie jaar in een depot te hebben gelegen naar Leiden.

RTV Noord meldt donderdag dat Naturalis het skelet heeft overgenomen.

Doortje de Vinvis was eigendom van het Natuurmuseum in Groningen, dat in 2007 de deuren sloot. Het skelet werd na die sluiting in bubbeltjesplastic opgeslagen in een fietsenkelder van het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit in Haren.

De twintig meter lange Doortje zou uiteindelijk verhuizen naar Zernike, maar daar bleek geen geld voor. Met een tijdelijke subsidie kon de vinvis tentoongesteld worden in het Universiteitsmuseum, maar in 2013 belandde het skelet opnieuw in een depot.

Het Universiteitsmuseum had Doortje graag willen behouden, maar is afhankelijk van een subsidie. Nu die uitblijft, is besloten om Doortje van de hand te doen. Naturalis reageerde snel en dus is het twee ton zware skelet afgelopen woensdag al verhuisd.

Toen Doortje in het depot lag, werden er verschillende acties georganiseerd om een mooie plek te krijgen voor het skelet.