Op bijna alle wegen rond Groningen was er vanmorgen sprake van filevorming. De drukke spits was volgens de provincie te wijten aan een bijzondere combinatie van omstandigheden.

Zo was er sprake van files op de noordelijke ringweg bij de Noordzeebrug en stond het verkeer op de zuidelijke ringweg in de rij. Maar ook op de A28 was er filevorming, net als op de A7 vanuit de richting Drachten/Heerenveen.

"Dat had onder meer te maken met het regenachtige weer. Bovendien is het maandag, de drukste dag van de week. En verder is het zo dat na een periode van meivakanties iedereen weer aan het werk is gegaan’, aldus een woordvoerder van de provincie.

Dat er sprake was van filevorming bij de Noordzeebrug komt omdat daar al enige tijd gewerkt wordt aan het herstel van een soort hobbel in het wegdek. Daardoor zijn er op de nieuwe brug minder rijstroken beschikbaar.

Daar komt bij dat een  afslag naar de Bedumerweg is afgesloten in verband met wegwerkzaamheden aldaar door de gemeente. En volgens de provincie moet het verkeer er ook even aan wennen dat bij de noordelijke ringweg nu een ander baanvak is afgesloten in verband met de werkzaamheden.