Bijna alle monumenten in het aardbevingsgebied hebben schade als gevolg van de aardbevingen. Deskundigen verwachten dat het op termijn niet zal lukken alle monumenten te behouden.

Uit cijfers over 2015 van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed blijkt dat 86 van de 97 rijksmonumenten in de gemeente Loppersum schade hebben gemeld bij de NAM. Dit schrijft het Dagblad van het Noorden.

In Slochteren zijn ook de meeste monumenten beschadigd: daar gaat het om 41 van de 45 monumentale gebouwen. Ook in Bedum en Ten Boer heeft het overgrote deel van de monumenten schade. In de stad Groningen gaat het om 153 van de 577 monumenten.

Verdwijnen

Deskundigen vrezen dat het niet zal gaan lukken alle monumenten te behouden. “Dit komt niet goed”, zegt kunsthistoricus Kees van der Ploeg van de Rijksuniversiteit. “Het liefst bewaren we alles, maar het is de vraag of dat altijd lukt”, aldus Corrie Boer van Libau, het erfgoedsteunpunt van de provincie. 

Ook Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen, laat weten dat hij verwacht dat er karakteristieke panden zullen verdwijnen. “We moeten durven kiezen.”

De NAM laat in een reactie weten dat lang niet alle schade het gevolg zijn van aardbevingen. Volgens een woordvoerder speelt ook achterstallig onderhoud een rol.