Steeds minder bezoekers van het cameragebied in de Groninger binnenstad voelen zich wel eens onveilig tijdens het uitgaan. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Intraval in opdracht van de gemeente.

Volgens de onderzoekers voelt zeventien procent van de stappers zich wel eens onveilig. In 2008 lag dit percentage nog op 28 procent.

De daling heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat het uitgaanspubliek momenteel ouder is dan in 2006. Dit heeft onder andere te maken met de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol van zestien naar achttien jaar. Juist jongeren voelen zich vaker onveilig tijdens het stappen, zeggen de onderzoekers.

Een andere mogelijke verklaring voor de daling van de onveiligheidsgevoelens is de aanzienlijke daling van het aantal slachtoffers van geweld, aldus Intraval.

Agressie

In het huidige onderzoek zegt dertien procent van de bezoekers van het cameragebied hier in de afgelopen twaalf maanden wel eens slachtoffer te zijn geweest van agressie, geweld of vandalisme, terwijl dit in het vorige onderzoek nog 48 procent bedroeg.

De bezoekers zijn tevreden over de aanwezigheid van agenten. Er zijn voldoende agenten aanwezig en de politie treedt correct en vriendelijk op, zo blijkt uit het onderzoek.