De basketballers van Donar hebben donderdag een belangrijke stap gezet in de richting van de finale om het Landskampioenschap. In Leiden won Donar met 93-76 en daarmee staat het 2-1 in de halve finale.

Groningen eindigde in de reguliere competitie als derde en moet in de halve finale met een best-of-7 afrekenen met Leiden, dat als tweede eindigde en daarmee het thuisvoordeel verdiende.

Aan Donar de taak om één wedstrijd 'uit' te winnen, zodat ze dan alleen maar hun thuisduels hoeven te winnen. Het thuisvoordeel gaf bij eerdere ontmoetingen tussen beide teams vaak de doorslag. En dus kon Donar tevreden zijn met de overwinning in het hol van de leeuw.

Twee onsportieve fouten

Donar had op bevrijdingsdag in de Vijf Mei-hal het geluk dat de beste verdediger van de competitie, Mohammed Kherazzi, aan Leidse kant met twee onsportieve naar de kant moest. De Groningers kwamen beter in hun spel en gingen rusten met 48-40 voorsprong.

In de tweede helft liep Donar uit naar een verschil van twintig punten (81-61) en daarna speelden ze de wedstrijd gemakkelijk uit. Jason Dourisseau werd topscorer met 18 punten.

Zaterdag verhuizen beide teams weer naar Martiniplaza. Dan wil Donar de stand op 3-1 zetten, zodat ze nog maar één van de laatste drie resterende duels hoeven te winnen.