Bevrijdingsdag wordt in Groningen traditioneel groots gevierd met het drukbezochte Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Dit jaar vindt echter ook de nationale start van Bevrijdingsdag in Groningen plaats.

De dag begint om 9.30 uur met het gratis bevrijdingsontbijt op de Grote Markt, waar alle Groningers welkom zijn. Vanuit de Stadsschouwburg begint om 11.00 uur de live tv-uitzending van de Nationale Viering. Hoofdgast is journalist Thomas Erdbrink. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran.

Na afloop, om 13.00 uur, ontsteekt premier Rutte het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark. Daarmee geeft hij het startsein voor alle festiviteiten in het land én voor de optredens in het Stadspark.

Line-up

Op de line-up van het hoofdpodium staan onder andere The Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet. De Ambassadeur van de Vrijheid die dit jaar met de helikopter naar Groningen afreist, is Kovacs.

Het festival wordt overigens geopend door Ali B, die het nummer ‘Nieuwe Held’ ten gehore zal brengen. Ook op de andere podia, waaronder de Sena Talent Stage (voor nationaal en regionaal muziektalent), Podium Noord (noordelijke artiesten) en Local Heroes (stad-Groningse acts), zijn vrijwel doorlopend optredens.

Het Bevrijdingsfestival is echter meer dan alleen muziek. Ook dit jaar zijn er weer volop randactiviteiten rond het thema van dit jaar, ‘geef vrijheid door’ en voor de jongste bezoekertjes is er een speciale ‘kids area’.