De eerste bussen zijn maandagochtend over de tijdelijke ‘Baileybrug’ over de Paterswoldseweg gereden. Daarmee is een nieuw stuk busroute in gebruik genomen.

Bussen slaan straks bij de spoorwegovergang niet meer af naar rechts, maar rijden rechtdoor via het oude NELF-terrein en het kantoor van ProRail richting het Emmaviaduct. Dat scheelt de bussen twee stoplichten bij de Parkweg.

Eerder al werd een nieuwe brug over het Hoornsediep in gebruik genomen. Afgelopen weekend werd hard gewerkt aan de tijdelijke brug, die bestaat uit brugdelen van tien tot dertien meter. De delen kunnen snel in elkaar gezet worden.

Volgens het OV-bureau bleek maandagochtend uit een proefrit dat de bussen de nieuwe route in gebruik konden nemen. Wel zijn er een aantal krappe bochten in de route, waar bussen elkaar niet kunnen passeren.

1 tot 2 minuten tijdswinst

De nieuwe route scheelt zo’n één tot twee minuten in de dienstregeling. Bij de oude route hadden bussen echter vaak last van vertraging tijdens de spits. Dat moet afgelopen zijn bij de nieuwe busroute. "De nieuwe route is veel meer betrouwbaar. Zeker in de spits kan er nog meer tijdswinst zijn", aldus een woordvoerder.

Uiteindelijk wordt de busroute doorgetrokken naar de achterkant van het Hoofdstation. Als de werkzaamheden rond het station zijn afgerond, komen daar de bushaltes. Ook verdwijnt de tijdelijke Baileybrug als de nieuwe tunnel onder de Paterswoldseweg klaar is.