Om zicht te houden op de playoff-plaatsen voor Europees voetbal moet FC Groningen zondag winnen bij de noordelijke rivaal SC Heerenveen, zo realiseert trainer Erwin van de Looi zich.

FC Groningen behaalde tien punten in de afgelopen vier wedstrijden en is daardoor nog altijd in de race om minimaal de felbegeerde achtste plek op de ranglijst te behalen. "Als we de zaken samen goed voor elkaar hebben, heb ik er alle vertrouwen in dat we voor de overwinning kunnen gaan," aldus Van de Looi op de website van zijn club.

De tegenstander in de 'Derby van het Noorden' staat momenteel twee plekken lager dan Groningen en heeft drie punten minder. "Heerenveen maakt een wisselvallig seizoen door”, analyseert Van de Looi. Ze hebben hele goede met minder goede dingen afgewisseld. Ze beschikken over een selectie met veel individuele kwaliteit. Aan ons de taak om te zorgen dat het voetbal er bij hen niet uitkomt. En natuurlijk moeten we zelf laten zien wat we in huis hebben."

"Heerenveen heeft er onlangs tegen Ajax echt een voetbalgevecht van gemaakt en dat hebben wijzelf in de afgelopen serie ook gedaan", zo vervolgt de coach. "We zullen zondag weer de mouwen opstropen en moeten meegaan in de duelkracht. In de afgelopen dagen hebben we dat nog maar weer eens benadrukt, want iedereen moet er in mee om een resultaat te kunnen halen. We moeten en willen winnen!"

Selectie

Tegen Heerenveen kan Van de Looi weer beschikken over topscorer Michael de Leeuw. Vaste basisspeler Simon Tibbling staat zondag voor de tweede wedstrijd op rij niet aan de aftrap. Hij kampt met een knieblessure.

De afwezigheid van Tibbling is een aderlating, zo zegt Van de Looi. "Hij is tegen Roda al niet begonnen in de basisopstelling vanwege vocht in zijn knie en dat is daarna verergerd. Zijn knie is onrustig en daarom zal hij niet meegaan naar Heerenveen. Ook Mimoun Mahi en Jarchinio Antonia zijn niet inzetbaar. Mahi is niet wedstrijdfit en Antonia is nog niet hersteld van zijn liesblessure."

Achter de namen van spits Alexander Sørloth staat voor de wedstrijd tegen de Friezen nog een vraagteken. De Noor is ziek geweest en het is nog niet duidelijk of hij zondag weer helemaal beter is.