De basketballers van Donar hebben in en tegen Leiden de cruciale wedstrijd om de tweede plaats in de competitie verloren. ZZ Leiden won met 69-67.

Halverwege stond Donar nog met 36-29 voor, maar slaagde er vanaf dat moment niet in om definitief controle over de wedstrijd te krijgen. In een spannende slotfase ging het uiteindelijk mis. Met nog één wedstrijd te spelen is de kans groot dat Donar als derde eindigt in de competitie.

Landstede Basketbal is nu koploper met 42 punten uit 27 wedstrijden. Leiden heeft ook 42 punten en Donar heeft 40. Komende zaterdag staat de laatste competitiewedstrijd tegen Apollo Amsterdam op de rol in MartiniPlaza. Gevolg is dat de ploeg van Erik Braal in de eerste ronde van de play-offs waarschijnlijk aan de bak moet, omdat de eerste twee in de eerste ronde vrij zijn. Een bijkomend nadeel is dat Donar vanaf de halve finale geen thuisvoordeel heeft.

Sterk begin

In Leiden begon Donar prima en nam een 14-2 voorsprong. Aan het einde van het eerste kwart stond het 21-11, maar in de volgende kwarten was Leiden net een tikje beter en pakte steeds meer van de achterstand terug. Na de pauze ging Leiden anders verdedigen en daar had Donar moeite mee. Het lukte niet om de controle weer terug te krijgen over de wedstrijd. Met nog twee minuten te gaan deelde Worthy de Jong een mokerslag uit door twee driepunters achter elkaar te produceren en Donar op een 67-64 achterstand te zetten.

Dat bleek ondanks het kleine verschil voldoende om de gasten de nederlaag te bezorgen. Lance Jeter kreeg nog een schietkans bij een 69-67 achterstand, maar de Amerikaan faalde en ook de rebound leverde niks meer op. Jeter was wel topscorer met 21 punten. Ross Bekkering maakte 13 punten en pakte 14 rebounds.