Ongeveer 350 woningen in de omgeving van de Moesstraat en de Vindicatstraat in Groningen worden aangesloten op het nog aan te leggen warmtenet. Ze sloten een deal met Warmtestad voor het afnemen van aardwarmte.

De woningen worden aangesloten op een geothermische bron onder Zernike. Ze krijgen op die manier heet water en daardoor hoeven ze vrijwel geen aardgas meer te gebruiken.

De 350 woningen vallen onder de Vereniging van Eigenaren Moesstraat-Vindicatstraat. Zij zijn de tweede partij die een deal hebben gesloten met Warmtestad. Ook de Vensterschool in Selwerd gaat gebruik maken van de aardwarmte.

Schaal

In totaal moeten er zo’n 3500 woningen op het net worden aangesloten. De resterende 3150 gebouwen worden ingevuld door de Rijksuniversiteit, de Hanzehogeschool, vier grote woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars.

Bij geothermie wordt op drie kilometer diepte heet water opgepompt. Dat hete water wordt door het warmtenet gevoerd en daarna weer teruggepompt in de grond. Daardoor ontstaat een kringloop.

In Nederland wordt de techniek al op 14 plaatsen toegepast, maar het is voor het eerst dat op zo’n grote schaal met woningen wordt gewerkt.