Het UMCG is gestart met de bouw van de nieuwe standplaats van de traumaheli op Groningen Airport Eelde. Nu nog heeft de helikopter het dak van het UMCG als vaste standplaats.

Het is de bedoeling dat de traumaheli vanaf medio dit jaar vanaf Eelde vliegt. Komend najaar wordt het volledige Mobiel Medisch Team op Eelde gestationeerd.

Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde acute zorg voorzien. Het team kan bijvoorbeeld vier minuten sneller de provincie Overijssel bereiken.

Het helikopterdek op het dak van het UMCG blijft in gebruik om patiënten snel met de traumahelikopter naar het ziekenhuis te brengen als dat noodzakelijk is. Dit betreft ongeveer 30 procent van de inzetten met de traumahelikopter.

Het MMT wordt opgeroepen door de Meldkamer Noord Nederland als patiënten in acuut levensgevaar zijn en in aanvulling op de ambulancezorg.  De traumahelikopter wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland.