Ruim zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog gaan in de Groningse synagoge aan de Folkingestraat een dochter van een Duitse Wehrmachtofficier en de kleinzoon van een Groningse verzetsstrijder met elkaar in gesprek over hun oorlogservaringen.

Tijdens de bijeenkomst zullen beide sprekers vertellen over hun ervaringen in de oorlog, maar ook over samenwerking, vrede en 'Wiedergutmachung'.

Angelika Burkhardt, dochter van de Duitse Wehrmachtofficier, vindt het belangrijk om te vertellen over haar vader. “Ik heb er zelf niet voor gekozen om als Duitse geboren te worden. Het enige dat er voor mij op zit is er alles aan te doen zodat de twaalf jaren naziregime nooit zullen worden vergeten en nooit meer zullen terugkeren.”

Haar vader is nooit veranderd. “Na de oorlog kreeg mijn vader opnieuw intensief contact met zijn twee neven, waarvan de een officier bij de SS was geweest en de ander overtuigd nazi was. Alle drie bleven ze in het naoorlogse Duitsland hun nazi-ideologie trouw.”
 
Dirk Heerma, kleinzoon van verzetsstrijder Mettinus Heerema, zat aan de andere kant van de oorlog. “Mijn opa heeft in de oorlog veel mensen kunnen helpen, beschermen en zelfs kunnen bevrijden.”
 
Het evenement ‘Van vijand tot vriend, van verzet tot verzoening’ zal plaatsvinden op 21 april in de synagoge in de Folkingestraat.