De Groningse hoogleraar longziekten Dirkje Postma heeft ter gelegenheid van haar afscheid bij het UMCG in Groningen een hoge onderscheiding gekregen. 

Het betreft de exclusieve Thomassen ã Thuessinkpenning, die zij ontving uit handen van Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG.

Prof. dr. Dirkje Postma was vanaf 1980 werkzaam in het UMCG en werd in 1993 benoemd tot hoogleraar Longziekten. Zij is een van de meest prominente en gelauwerde onderzoekers van het UMCG.

Zij kreeg de Spinozapremie in 2000, werd Akademiehoogleraar van de KNAW in 2007, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 2007 en kreeg eredoctoraten van de universiteiten van Sheffield en Lund. Dankzij haar onderzoek is er nu een onderscheid te maken tussen COPD en astma.

Thomassen ã Thuessinkpenning

De ontvanger van de Thomassen à Thuessinkpenning dient van buitengewone betekenis te zijn geweest voor het UMCG of voor de geneeskunde. Het is een internationale prijs en niet alleen voorbehouden aan medewerkers van het UMCG. De penning is ontworpen en vervaardigd door kunstenaar Jan Steen. Op de bronzen penning staat een portret van Evert Jan Thomassen à Thuessink, die in 1797 als hoogleraar praktische geneeskunde in Groningen een academisch opleidingsinstituut begon. Evert Jan Thomassen à Thuessink is daarmee te beschouwen als grondlegger van het Universitair Medisch Centrum Groningen.