Een grote groep musici uit Groningen werkt mee aan de première van een nieuw muziekstuk opgedragen aan de Groningse schilder H.N. Werkman. 

Het stuk gaat donderdag (7 april) in de Stadsschouwburg in première. Ook acteur Hans Dagelet werkt mee aan de uitvoering.

De première van de Werkman Suite stond al gepland voor het Werkmanjaar, vorig jaar, maar kon door omstandigheden in die periode niet doorgaan. Het stuk wordt uitgevoerd door het Noordpool Orkest in samenwerking met acteur Hans Dagelet en regisseur Ko van den Bosch en is getiteld: ‘Violet , muziek van morgen, de Werkman Suite’.

Met het pamflet ‘Aanvang van het violette jaargetijde’ riep Hendrik Werkman in 1923 kunstenaars op tot nieuwe moed en onafhankelijkheid. Deze hartenkreet is voor het Noordpool Orkest van Reinout Douma en acteur Hans Dagelet de inspiratie voor een theaterconcert met hiphop, drum ‘n bass, jazz, trash, poetry slam, rock en de klanken van strijkers.

Met dit concert neemt Hans Dagelet , aldus de initiatiefnemers, het stokje over van Werkman, die kunstenaars in zijn pamflet opriep meer lef te tonen. ‘Het wordt tijd waarachtig, dat er iets gedaan wordt. Er MOET getuigd en gesproken worden.’ schreef Werkman.