Het ombouwplan voor de zuidelijke ringweg – een van de grootste operaties ter verbetering van de bereikbaarheid van Groningen – voldoet mogelijk niet aan optimale veiligheidseisen. 

Dat concludeert het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem, een van de belangrijkste instanties op het gebied van veiligheid in Nederland, zo meldt zaterdag het Dagblad van het Noorden.

Volgens het Dagblad gaat het met name om het deel van de zuidelijke ringweg tussen Julianaplein en Europaplein dat verdiept komt te liggen. Over drie gedeelte van de weg komen overkappingen. Daardoor ontstaan drie ‘tunneltjes’, maar omdat deze drie stuk voor stuk korter zijn dan 250 meter, vallen ze niet onder de tunnelwetgeving met bijbehorende veiligheidseisen.Daardoor zijn er geen vluchtstroken in het plan opgenomen. Volgen het Instituut is het daardoor de vraag of in geval van nood hulpdiensten snel genoeg kunnen optreden.

Het Instituut Fysieke Veiligheid komt met haar kritische opmerkingen na een verzoek van de Bewonersclub Groningen Verdient Beter. Volgens het Dagblad van het Noorden hebben zowel de brandweer als de projectorganisatie voor de aanpak van de zuidelijke ringweg laten weten dat de weg wel degelijk veilig zal worden.