Max van den Berg: ‘schadeherstel is een nationale kwestie’

“Groningen zal ook na mijn vertrek zeer koppig en standvastig, en stevig en frontaal voor haar belangen op moeten komen”, zegt Max van den Berg, refererend aan de aardbevingen in het gebied. Van den Berg neemt woensdag afscheid als commissaris van de koning van Groningen.

 “Geef geen enkele Nederlander ooit de kans te denken dat het schadeherstel alleen maar een Groningse kwestie zou zijn: het is een nationale kwestie!”, aldus Van den Berg. “Alleen door maximaal druk te blijven zetten kun je maximaal resultaat verwachten. En maximaal resultaat: daar hebben de Groningers recht op!”.

Max van den Berg (70) gaat met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Rene Paas. Van den Berg begon zijn carrière op 24-jarige leeftijd als jongste wethouder van Nederland, en eindigt zijn loopbaan als oudste commissaris van het land.  

Terugkijkend op zijn carrière ziet hij de invoering van het Verkeers Circulatie Plan (VCP) in 1977 als een van de hoogtepunten. Hierdoor werd de binnenstad van Groningen autovrij. “Tot die tijd was het gebruikelijk om steeds meer wegen en autowegen aan te leggen dwars door binnensteden. En ook in Groningen waren er serieuze plannen in die richting. Maar wij wilden dat niet, en daarin liepen we in Groningen toen voorop. Dat gaf strijd, dat blijft uniek!”

 

Tip de redactie