De provincie Groningen dwingt Haren om alsnog in gesprek gaat met Groningen en Ten Boer over een mogelijke fusie van de gemeenten. De gemeente Haren treuzelt nu teveel, zo vindt de provincie.

Dat meldt RTV Noord woensdag.

Haren wil liever zelfstandig blijven en heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheden. Eerder kreeg het al tot 1 juni de tijd om een keuze te maken. Het provinciebestuur vindt dat Haren te weinig meters maakt in het herindelingsproces en dwingt de gemeente nu om in ieder geval te gaan praten met Groningen en Ten Boer.

Dat Haren nu al aanhaakt is volgens gedeputeerde Patrick Brouns belangrijk, omdat Groningen en Ten Boer voor de zomer juridische stappen gaan nemen. “Daarna is het lastig om nog aan te haken”, aldus Brouns.

Het rapport ‘Verkenning zelfstandige gemeente Haren’ is heel kritisch op de financiële situatie en de kwaliteit van het bestuur in Haren. Gedeputeerde Brouns is niet per definitie tegen een zelfstandige gemeente, maar dan moet Haren dat wel heel goed onderbouwen. En die onderbouwing vindt hij tot dusver te mager.

Het gemeentebestuur van Haren is verrast door de brief van het provinciebestuur, waarin ze worden gedwongen om in gesprek te gaan.