De toeristische sector in Groningen moet een vernieuwingsslag gaan maken. Daarmee kan het dalende aantal toeristen een halt worden toegeroepen.

Het ING Economisch Bureau stelt in het rapport ‘Toerisme in de regio’ dat het toerisme in Groningen onder druk staat.

Groningen had in 2015 nog wel een goed jaar als het gaat om toerisme, maar dat was vooral te danken aan de Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum. ING stelt echter dat de toeristische sector moet blijven innoveren. “Groningen is een prachtige stad, maar om aantrekkingskracht te houden moet worden vernieuwd”, aldus Henk van den Brink, een van de opstellers van het rapport, op RTV Noord.

De stad en provincie onderscheiden zich vooral als populaire plek voor een dagtrip. Toeristen moeten worden verleid om langer te blijven. Groningen moet insteken op andere campagnes, samenwerken met andere provincies en zich richten op interessante thema- en designhotels, zo adviseert ING.

Er wordt in Groningen substantieel geïnvesteerd in promotiecampagnes. Desondanks bungelt de provincie al jaren onderaan ranglijsten van aantal overnachtingen. Vorig jaar waren er 1,5 miljoen overnachtingen van toeristen in de provincie. Ook het aantal horecabedrijven en attracties ligt onder het gemiddelde. Van het aantal toeristen komen er wel veel uit het buitenland, namelijk dertig procent.