De binnenstad van Groningen verandert vrijdag in één grote bloemenzee tijdens de jaarlijkse Bloemenjaarmarkt, de grootste bloemen- en plantenmarkt van Noord-Nederland. 

De Bloemenjaarmarkt – ‘Bloemetjesmarkt’ in de volksmond  – bestaat uit meer dan honderd kramen, verspreid over de binnenstad van Groningen. Verse snijbloemen, grote en kleine kamerplanten, bloembollen en zaaigoed, tuin- en kuipplanten, gereedschap en toebehoren: vrijwel alles is er te vinden. Er zijn kramen en activiteiten in de Oude Ebbingestraat, op de Grote markt, het Waagplein, de Vismarkt en het A-Kerkhof.

Op de Grote Markt, voor het kantoor van de ABN AMRO, komt een bloemendepot te staan. Bezoekers kunnen hier hun pas gekochte planten en bloemen gratis in bewaring geven om vervolgens zonder sjouwen verder te winkelen.

De Bloemenjaarmarkt trekt jaarlijks zo’n honderd duizend bezoekers, zowel uit Nederland als Duitsland. Vanwege de verwachte drukte is het, als je met de auto naar de stad komt, aan te raden te parkeren op één van de vijf parkeerterreinen rondom de stad. Het parkeren is dan gratis. Voor een busretourtje naar de stad betaal je €6,- (maximaal vijf personen).