De Der Aa-kerk opent vrijdag tijdens de Bloemenjaarmarkt de deuren. Dat is een unieke kans om de kerk eens ‘leeg’ van binnen te zien.

De Der Aa-kerk opent tegenwoordig alleen de deuren tijdens tentoonstellingen, beurzen en huwelijken. Tijdens de Bloemenjaarmarkt zijn er rondleidingen en kun je rustig rondlopen. Daarvoor is altijd veel belangstelling van toeristen en inwoners van Groningen, maar het gebeurt bijna nooit dat de kerk open is buiten de evenementen om.

Onderduikers op de gewelven

Onder andere  Harry de Munck, de kleinzoon van de voormalige koster van de kerk, geeft rondleidingen. Hij weet veel over het gebouw, maar vertelt ook persoonlijke verhalen met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, toen er onderduikers op de gewelven van de kerk zaten.

Een kijkje boven de gewelven geeft veel inzicht in de manier waarop de kerk is gebouwd en uitgebreid. Duidelijk is te zien hoe de huidige kruisbasiliek om een oudere kerk heen werd gebouwd.  Ook de gewelfschilderingen in de kerk zijn te bewonderen, deze zijn in de vijftiende eeuw aangebracht en beelden het lijden en de opstanding van Jezus uit. Verder beschikt de Der Aa-kerk over een prachtig orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger.

Bezoekers betalen een entreeprijs van één euro om de kerk te kunnen bekijken.