De start van de nationale viering van de bevrijding, op 5 mei, is dit jaar in Groningen.

Omdat de provincie is verkozen tot gastprovincie vindt in Groningen de traditionele 5 mei-lezing plaats en zijn er op en rondom Bevrijdingsdag tal van activiteiten, met als hoogtepunt het traditionele Bevrijdingsfestival in het Stadspark.

De jaarlijkse 5 mei-lezing wordt dit jaar verzorgd door journalist en correspondent Thomas Erdbrink. Na afloop van de lezing wordt het bevrijdingsvuur ontstoken.  Dit is het officiële startsein voor Bevrijdingsdag.

Om 12.00 uur gaat vervolgens in het Stadspark het Bevrijdingsfestival van start. Verspreid over verschillende podia zijn er de hele dag gratis optredens. Onder andere Ali B. beklimt het podium. De ‘helikopteract’ is dit jaar Kovacs. Op het hoofdpodium zijn optredens van onder andere The Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet.

Op het festival staat onder de noemer ‘Thanks’ ook een grote tank van plexiglas. In de lopen van de tank zijn films te zien, onder andere over hoe de stad er vóór en na de bevrijding uitzag. De tank staat van 2 tot en met 4 mei op het Waagplein in de stad en van 29 april tot en met 1 mei in Veendam.

In het Provinciehuis is rondom 5 mei een mini-expositie te zien over het verzet tijdens het ontvangst van officials. Ook is het mogelijk om een stadswandeling te maken langs plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de bevrijding van Groningen.

In de aanloop naar 5 mei is er de verkiezing ‘Compliment voor een oorlogsmonument’. Deze prijs wordt uitgereikt aan het oorlogsmonument dat het meest ‘leeft’ en het beste beheerd wordt. Groningen telt in totaal 181 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.