In de plannen voor het gebied rond het Groningse Hoofdstation is geen ruimte voor de Blauwe Brug, de voetgangersbrug over het spoor die de perrons en de noord- en zuidzijde van het station met elkaar verbindt.

Na de ombouw van het Hoofdstation verliest de Blauwe Brug grotendeels haar functie. Dat maakten de Groningse wethouders Paul de Rook en Roeland van der Schaaf bekend bij de presentatie van nadere plannen voor de opknapbeurt van het Hoofdstation.

Onderzoek heeft volgens de wethouders uitgewezen dat na de opknapbeurt van het Hoofdstation slechts een kleine 30 procent van de huidige gebruikers van de brug overblijft. Zij kunnen na voltooiing van het nieuwe Hoofdstation gebruikmaken van de nieuwe reizigerstunnel en het Herewegviaduct.

Planning

De werkzaamheden op het Hoofdstation starten naar verwachting in 2018 met het opruimen van het opstelterrein aan de zuidzijde. Als alles volgens planning verloopt, is het station begin 2021 helemaal klaar.

Tijdens de verbouwing treffen ProRail, NS en de aannemer verschillende maatregelen om de overlast voor reizigers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken.