“Het vertrek van V&D uit Groningen is eeuwig zonde, maar geeft tegelijk kansen voor nieuwe initiatieven”. Dat zegt wethouder Joost van Keulen (VVD) van economische zaken zaterdag in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Volgens Joost van Keulen gaat de gemeente Groningen binnenkort met de eigenaar van het pand om tafel  ‘om te kijken of we de ideeën die over en weer leven bij elkaar kunnen brengen’.

De wethouder laat in het interview ook weten optimistisch te zijn over de kracht van de Groningse economie. ‘Groningen is zo sterk, we overleven dit prima’, zo reageert hij op de sluiting van V&D.

Volgens wethouder Van Keulen bleek de afgelopen jaren bij de ontwikkeling van de Oostwand van de Grote Markt dat er interesse was in grote winkeloppervlaktes in Groningen. “Dus wie weet is er zo maar iemand die V&D in wil.”

Binnenstadvisie

De wethouder gaat ook in op de plannen voor de binnenstad, zoals neergelegd in de Binnenstadsvisie. Volgens de plannen, die komende week in de gemeenteraad worden besproken, zal het voetgangersgebied worden uitgebreid, en vertrekken de bussen vanaf de Grote Markt.

"De Grote Markt is in potentie een van de mooiste pleinen van het land, maar niet zolang de bussen er overheen rijden. En een mooi plein is toch een trekker voor veel mensen."

De wethouder denkt niet dat het slecht is dat de bussen straks niet meer tot de Grote Markt rijden. “Het duurt nog wel drie jaar voordat de bussen van de Grote Markt zijn."

Brugstraat

"We hebben ruim de tijd om na te denken over manieren waarop we mensen van de rand van de stad naar de Grote Markt brengen. De bussen in de Brugstraat gaan er het eerst uit. Dan is er een periode van ongeveer twee jaar voordat we aan de Grote Markt beginnen.”

De wethouder wil dan kijken naar alternatieve  vormen van vervoer. “Wageningen heeft zelfrijdende busjes zonder chauffeur. Het zou best leuk zijn om daarmee te experimenteren. Misschien werkt het. Misschien niet.”