Bewoners van de H.W. Mesdagstraat en het H.W. Mesdagplein mogen gratis naar de expositie ‘Mesdag, Mesdag, Israëls en de Schildersbuurt’ in het Scheepvaartmuseum. Ook bewoners van de Jozef Israëlsstraat en het Jozef Israëlsplein krijgen gratis toegang.

Bewoners van deze straten en pleinen in de Schildersbuurt krijgen zaterdag 27 februari  tussen 10.00 en 17.00 uur gratis toegang. De uitnodiging valt binnenkort in de bus en geldt  voor maximaal 4 personen per huishouden.  Zondag 28 februari is de laatste mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken.

‘Mesdag, Mesdag, Israëls en de Schildersbuurt’  toont bijzondere werken van de 19e eeuwse Groningse schilders  H.W. Mesdag, Taco Mesdag  en Jozef Israëls.   Er hangen werken met een duidelijke band met de provincie en stad Groningen zoals ‘De Mottenberg’ , van H.W. Mesdag, van de voormalige Groninger scheepswerf aan de Kleine der A.

De Groningse Schildersbuurt krijgt speciale aandacht. Van de  ontstaansgeschiedenis tot en met de huidige bewoners, van de architectuur  tot interieurs. De tentoonstelling geeft ook antwoord op de vraag waarom deze drie bijzondere Groningse schilders  al tijdens hun leven, wat zeer ongebruikelijk was,  een ‘eigen’ straat in de nieuwe, chique wijk in Groningen kregen.

Schildersbuurtbewoners die op  27 februari naar het Noordelijk Scheepvaartmuseum komen maken ook kans op een vaartochtje voor maximaal 12 personen met het museumschip de Emma, op een moment naar keuze.